Dehydratácia v potápaní
Pridané 26.10.2011
V odbornej potápačskej literatúre sa vyskytuje názor, že dehydratácia
negatívne ovplyvňuje desaturačné procesy a je jedným z faktorov ovplyvňujúcich
vznik DCS. Pozrime sa preto na tento problém zo širšieho hľadiska.
Dehydratácia pri športe
Názor, že potápača obkolesuje množstvo vody a preto nemôže byť dehydrovaný
je samozrejme mylný. Ľudské telo môže strácať vodu cez pokožku potením,
cez pľúca vydychovaním vodných pár a cez obličky močením. Podobne aj
odvod stolice z črevného systému znamená stratu vody.
V prvom rade sa potápač podobne ako každý športovec pohybuje a preto
vo zvýšenej miere stráca vodu potením ako aj vydychovaním vyplývajúcim
z nadmernej ventilácie. Športovec dokáže počas záťaže vyprodukovať až
2 litre potu za hodinu.
Dôležitým faktorom je aj okolitá teplota. Zvlhčovanie pokožky a následné
odparovanie potu na jej povrchu sú významným prostriedkom ochladzovania
ľudského tela pri zvýšenej teplote okolia. Takto dokáže strata vody
v dôsledku potenia sa v trópoch pred vlastným ponorom stúpnuť z 2 až
na 10 litrov !
Dehydratácia pri potápaní
Pri potápaní spotrebuje telo samozrejme viac energie než pri plávaní
po hladine, čo sa navonok prejavuje potením. Pod vodou je potenie takmer
nepozorovateľné, pretože naše okolie je tak či tak mokré a zvyčajne
aj studené. Vedecké výskumy preukázali u výkonnostných športovcov -
plavcov paradoxne zvýšený výdaj tekutín počas tréningovej dávky, porovnateľnej
s inými športmi.
K strate tekutín je potrebné pripočítať aj známe “potenie sa” pri nasadzovaní
a vyzliekaní výstroja. “Prechádzka” v kompletnom výstroji od auta po
dosiahnutie brehu, alebo plavba loďou až po miesto ponoru kde sa konečne
môžeme namočiť bývajú často spojené so zvýšenou produkciou potu. K tomu
je treba pripočítať aj slnečné žiarenie, ktoré môže mať v trópoch značnú
intenzitu.
Pod vodou dýcha potápač stlačený vzduch z fľaše. V rámci prevencie
pred jej vnútornou koróziou sa plní vždy veľmi suchým, vlhka zbaveným
vzduchom. Tlak tohto vzduchu je pri potápaní regulátorom upravený na
tlak rovnajúci sa okoliu. Tento tlak je pochopiteľne väčší ako atmosférický
tlak na hladine. Pri zvýšenej námahe pod vodou, táto spotreba stúpa
mnohonásobne.
Aby bol možný prechod dýchacích plynov na úrovni alveolárnych membrán,
je úlohou dýchacích ciest okrem iného zvlhčiť tento vzduch. V rámci
ochrany slizníc sa musí v prípade suchého stlačeného vzduchu vytvárať
veľké množstvo ochranného sekrétu. Organizmus potápača spotrebúva na
jeho produkciu veľké množstvo vody.
Zvýšené riziko DCS
V čom spočíva vlastne problém dehydratácie?
V prvom rade je to znížená výkonnosť organizmu ako celku. Už pri 2%
strate hmotnosti z dehydratácie (čo u 80 kg ťažkého potápača tvorí asi
1,6 litra vody), sa znižuje výkon až o 15% ! V krajných prípadoch to
môže pod vodou, kde je občas potrebná totálna koncentrácia viesť k problémom.
Prvými symptómami dehydratácie môžu byť smäd, nechutenstvo k jedlu,
kŕče v lýtkach ako aj únava a tmavá - sýta farba moču.
Ale potápača sa strata vody dotýka mnohonásobne viac. Chýbajúca voda
sa prejaví najskôr v krvi a potom aj v ostatných tkanivách. Krv, jej
prietok a pomery prekrvenia sú faktormi, ktoré ovplyvňujú elimináciu
zvýšeného množstva N2 v tele po ponore. Ak sa zahustí plazma - tekutá
zložka krvi, klesá jej schopnosť nasýtenia plynom a tým aj transportu
prebytočného N2 z tela.
Súčasne sa krv stáva viskóznejšou, tečie pomalšie a tak niektoré oblasti
kapilárnych ciev vôbec nedosiahne. Desaturácia je veľmi spomalená, čím
dochádza oveľa skôr k presýteniu v niektorých druhoch tkanív. Tieto
lokálne presýtenia N2 môžu potom viesť k tvorbe ohnísk bublín a v konečnom
dôsledku k DCS!
Špeciálne “športové” nápoje
Z uvedených argumentov vyplýva logická úvaha, že potápač by mal pred
a po ponore prijímať zvýšené množstvo tekutín. Aj tu však musíme spomenúť
niekoľko závažných upozornení.
Dôležitým momentom je skutočnosť, že nápoj by mal byť svojim obsahom
/uhľohydrátov, elektrolytu atď./ čo najskôr k dispozícii krvnému obehu
a všetkým tkanivám tela. Táto želateľná rýchlosť je dosiahnuteľná len
vtedy, ak nápoj pomerne rýchlo opustí žalúdok a dostane sa do črevného
systému odkiaľ môže byť vstrebávaný.
Je potrebné si uvedomiť, že pitie ako také negarantuje okamžitý transport
tekutiny po tele. Nápoj tak nie je organizmu k dispozícii okamžite.
Žalúdok si vytvára akýsi rezervoár, z ktorého prúdi postupne tekutina
do čriev až neskôr. Tu sa vstrebáva - prechádza do krvného systému.
Zloženie nápoja rozhoduje o počiatku opúšťania žalúdka, ako aj rýchlosti
jeho vstrebávania do krvi v črevách. Z tohto pohľadu sú najdôležitejšími
parametrami nápoja sú jeho osmotické schopnosti a pomer uhľohydrátov
ku energetickému obsahu.
Schopnosť osmózy nápoja je daná množstvom rozpustených čiastočiek v
ňom. Čím viac ich je, tým väčšia je osmotická hodnota, ktorá nám napovie
s akou silou je priťahovaná tekutina k biologickým membránam, akými
môžu byť cievy alebo telové bunky so snahou o vniknutie. Ak má tekutina
v bunke alebo v cieve rovnaký osmotický tlak, označujú sa tieto tekutiny
ako izotony. Ak má vyšší osmotický tlak nazývame ju - hyperton a naopak
v prípade nižších hodnôt - hypoton.
Telo má vždy snahu vyrovnávať osmotické hodnoty dvoch tekutín rozdelených
membránou. Pre potápačov však môže mať táto reakcia organizmu aj negatívne
dôsledky. Ak napríklad bude piť nápoj s vysokou osmotickou hodnotou,
musí žalúdok na vyrovnanie uvedených hodnôt prijímať ešte dodatočnú
tekutinu z okolitých telových tkanív, čím sa ešte viacej zvýši celková
dehydratácia organizmu.
Mnohé, veľmi často konzumované nápoje akými sú napr. Coca-Cola má zvýšené
osmotické hodnoty. Za vhodné považujeme nápoje, ktoré obsahujú 30-80
g uhľohydrátov na liter, majú viac ako 400 mg sodíka a osmotickú hodnotu
pod 400 mOsm/kg.
Konzumovanie kávy dokáže niektorých potápačov nielen znervózniť a spôsobovať
rôzne tlaky v žalúdku, ale najmä iniciuje zvýšenú tvorbu moču a tým
aj dodatočný odvod tekutín z tela. Podobne reaguje organizmus aj na
alkoholické nápoje vrátane piva. Zbytočným opatrením je aj primiešavanie
extra dávky kuchynskej soli a elektrolytu do nápojov. Ich strata potením
nie je až taká veľká, aby ju nebolo možné vyrovnať konzumáciou normálnej
stravy.
Pravý nápoj v pravý okamih
Smäd samotný nie je rozhodne spoľahlivým ukazovateľom chýbajúceho množstva
tekutiny. Preto je potrebné sa počas potápačskej dovolenky pridŕžať
určitého pitného režimu. 2 hodiny pred ponorom je potrebné vypiť približne
500-700 ml tekutiny. Krátko pred vstupom do vody ďalších 300-500 ml.
Po každom ponore, najmä však medzi ponormi by sa malo skonzumovať opäť
500-700 ml.
Všetky tieto hodnoty je však potrebné chápať ako konzumáciu navyše,
t.j. mimo normálny bežný príjem tekutín. V teple musíme uvedené hodnoty
ešte duplikovať !
Ideálnym nápojom je v prvom rade minerálna voda s malým obsahom CO2.
Môžeme si ju “vylepšiť” miešaním v pomere 3:1 s ovocnými šťavami, elektrolytickými
nápojmi a pod. Podľa najnovších výskumov nemá teplota nápojov žiaden
vplyv na rýchlosť ich absorbcie.
Lietanie a dehydratácia
Ako dôležitý dodatok je potrebné si uvedomiť, že let po potápaní zvyšuje
nepriamo aj ďalšie rizikové faktory DCS. Vzduch v kabíne lietadla je
nielen tlakovo redukovaný, ale aj veľmi suchý čo vedie k ďalšej strate
tekutín.
Robert Korim
Šéfredaktor SCUBA.SK. Inštruktor rekreačného
aj
technického potápania s viac než 30-ročnými skúsenosťami.
Organizátor a propagátor celého radu potápačských stretnutí,
súťaží a podujatí. Aktívne učí, prednáša a publikuje
v slovenských aj českých potápačských periodikách.
Napíš autorovi
|